Látogatás a 2017-es InterGEO konferencián

IMG 0556Az InterGEO bizonyosan a legnagyobb Németországi, de talán a világ elsőszámú geoinformatikusok, geodéták és kartográfusok számára rendezett konferenciája és kiállítása. Történelme az 1872-es első megrendezéséig nyúlik vissza, azóta közel minden évben megtartják, 1955 óta ezen a néven. A helyszín változó, jellemzően Német nagyvárosok adják kézről-kézre a három napon át tartó, idén Berlinben megrendezett, több mint 600 kiállító cég és bő 1000 előadó által csábított majd 20.000 szakmabeli és más érdeklődő fogadásának lehetőségét.

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy az éppen csak megkezdett Erasmus félévem első napjaiban a Braunschweigi Műszaki Egyetem (TU Braunschweig) Geodézia és Fotogrammetria Tanszéke (IGP) lehetőséget biztosított számomra eme kiállítás meglátogatására. Egynapos belépőt kaptunk, melyet az esemény második napján, szeptember 27-én használtunk fel.

Idén a konferencia a Geospatial 4.0, a BIM, a Big Data és a Smart Cities mellett nagy hangsúlyt fektetett az adatbiztonság és adatvédelem kérdésköreire is. A kiállításon az egyes cégek egyedi újításai és megoldásai mellett egyértelműen domináns hármas volt a beltéri felmérőrendszerek (IMS - Indoor Mapping System), a mobil térképező rendszerek (MMS - Mobile Mapping System) és a UAV (Unmanned Aerial Vehicle). Megszámlálhatatlanul sokféle sokrotoros és merev szárnyú gépet fejlesztenek a cégek. Az eltérő igényekhez bárki megtalálhatja a neki passzoló méretű és képességű eszközt. A mobil felmérő rendszerek a vasúti síneken guruló felépítményektől kezdve a quadra épített térképező rendszerek keresztül a gépjárművekre szerelt megoldásokig tetszőleges formában elérhetőek. A beltéri felmérő rendszerek pedig változatos megoldásokkal kínálnak alternatívát a hagyományos épületfelmérési feladatokra, lásd pl: Trimble féle TIMMS 2 vagy Viametris által fejlesztett iMS 3D.

IMG 0544     IMG 0546

Emellett számtalan egyéb zseniális megoldás volt látható, például a Plastipol Scheu cég által mesterien berendezett Geo-Van kisbuszok tökéletes terepi munkaállomásként használhatók, mind az eszközök tárolására mind a mérés utána adatfeldolgozás helyszíneként. Mintha csak egy IKEA katalógusból gurult volna ki a jármű! Szintén izgalmas látvány volt a hátsó zöld terület mellett kiállított, közel 2 méteres gömb, mely egy mobil drón leszállópont. Az adatcsere és áramellátás teljes körűen biztosított, rövid pihenő utána az eszköz folytathatja a mérést. Utóbbi helyszín, pontosabban az amfiteátrum és annak légtere, adott lehetőséget az egész napos UAV bemutatóknak, ahol minden cég 30 percben illusztrálhatta a legfrissebb fejlesztéseit.

IMG 0544     IMG 0574

Leica, Trimble, Topcon, GeoMax, FARO, Sokkia, SatLab, PIX4D, AgiSoft és még sorolhatnám… Azok számára, akiknek ezen cégek semmit nem mondanak, az InterGEO legfeljebb egy párnapos Németországi kiruccanás lesz. Mindenki más számára viszont egy kihagyhatatlan élmény, egyszer mindenképpen látni kell, mert a szakma sokszínűsége és igazi szépsége itt mutatkozik meg, ahol a felmerülő problémákra jövőbemutató megoldást kínálunk.

IMG 0538

Auf wiedersehen!
- Dávid Bánhidi

A tagozati ülések helye és ideje:
Földmérő:
Hétfő 18:00
Kör-Vas-Út:
Kedd 18:00
Mérnök Műhely:
Szerda 18:00
Szerkezetépítő:
Szerda 18:00
Vízépítő:
Hétfő 19:00

Vásárhelyi Pál Kollégium
Körhelyiség: B718
Mérnök Műhely: A219

 

karima2

youtube

580084 273677862764872 1353770549 n

banner2

 

 

Közelgő események

No events found