Middle European Planning Seminar (MEPS)

View4 V0

Idén már 28. alkalommal került megrendezésre a Middle European Planning Seminar, mely a három legnagyobb közép-európai műszaki egyetem közös várostervezési gyakorlata, ahol magyar, cseh és osztrák hallgatók közösen oldanak meg különböző városi közlekedéssel kapcsolatos problémákat.

Az idei év gyakorlata június 4. és 10. között zajlott le, egy kelet-csehországi városban, Prerovban került megrendezésre. Prerov város Morvaországban, azon belül is az olmützi kerületben található, 22 km-re fekszik Olmütz-től. A város a Becva folyó partján terül el, területe 58,48 km2, 48 000 lakosa van.

A szállást és az ellátást a vendéglátó város, illetve a rendező Prágai Műszaki Egyetem állta, így a hallgatóknak csak az utazás költségeit kellett kifizetni.

A résztvevő egyetemek:

 • Czech Technical University in Prague, Faculty of Transportation Sciences [Czech Republic]
 • Faculty of Civil Engineering of Budapest University of Technology and Economics [Hungary]
 • Faculty of Civil Engineering of Vienna University of Technology [Republic of Austria]
 • Nikolai Nikolaevich Polikarpov Polytechnical Institute of Ivan Sergeyevich Turgenev Orel State University [Russian Federation]
 1. Az Építőmérnöki Kar hallgatóinak idén is sokszínű problémákat kellett megoldani a város közlekedésében. A feladatok és hallgatóink az adott munkacsoportokban:
  Optimization of pedestrian routes nearby Albert supermarket in Kozlovská Street especially in relation to parking cars Brassányi Áron, Balog Péter (Kör-Vas-Út)
 2. Conception, new lines and changes of bus urban public mass transport Papp Helga, Balog Zoltán
 3. Alternative layout of the street space of Cechova Street in order to reduce car traffic (with priority of pedestrians and bus urban public transport) Király Krisztián, Nagy Nándor (Földmérő tagozat)
 4. General transport concept due to completion of the motorway D1 and future arrangement of direct interconnection of the streets Velké Novosady and Tovární Bégány Gergő (Debreceni Egyetem), Mocsári Attila (Debreceni Egyetem)
 5. New proposal of area in front of the Evangelical (Bohemian Brethren’s) Church of the Saints Cyril and Methodius Kovács Johanna (Kör-Vas-Út), Kircsák Zalán
 6. New conception of the area in front of the railway station especially with respect to cycle transport Gáldi Tamás (Kör-Vas-Út), Kiszelly Tímea

Prerov MEPS 206

Természetesen volt idő a kirándulásra is, így odafelé Brno-ban volt lehetőség egy pár órás városnézésre, valamint a gyakorlat szerdai napján volt egy közös nagyobb kirándulásunk. Olmütz már önmagában megér egy egész napos városnézést, az ott eltöltött néhány óra csodálatos volt, a belváros egy kisebb ékszerdobozként képzelhető el. Délután folytattuk utunkat, Hranice városán keresztül jutottunk el vonattal Studenkába, ahol az itthon Bz-ként ismert mellékvonali motorvonatokat gyártották. „Piroskáink” cseh testvérei közül fel is ültünk egyre, amivel továbbutaztunk Koprivnice-be. Itt található a híres Tatra tehergépjármű gyár, nekünk a múzeumba volt lehetőségünk betekinteni.

A nemzetközi várostervezési gyakorlat több okból remek lehetőség: egyrészt egy izgalmas és szép külföldi túrával alapozta meg sokunknak a nyár hangulatát, másrészt hallgatóként remek lehetőség volt arra, hogy más ország közlekedési kultúráját ismerjük meg, külföldi hallgatókkal (szakemberekkel) együtt dolgozzunk egy közlekedési projekten.

Az uniós és kelet-európai kapcsolatok is egyre inkább olyan irányba erősödnek, amely megköveteli az építőmérnökök, közlekedési szakemberek nemzetközi együttműködését egy-egy határon átnyúló feladaton; a MEPS egy kiváló platform lehet a jövőben is ennek gyakorlására. Külön öröm volt számunkra, hogy megismerkedhettünk a Debreceni Egyetem építőmérnök hallgatóival is, reméljük, hogy a jövőben egyetemi hallgatói és szakkollégiumi programokon viszont láthatjuk Őket.

Balog Péter tagozatvezető
Kör-Vas-Út tagozat

A tagozati ülések helye és ideje:
Földmérő:
Hétfő 18:00
Kör-Vas-Út:
Kedd 18:00
Mérnök Műhely:
Szerda 18:00
Szerkezetépítő:
Szerda 18:00
Vízépítő:
Hétfő 19:00

Vásárhelyi Pál Kollégium
Körhelyiség: B718
Mérnök Műhely: A219

 

karima2

youtube

580084 273677862764872 1353770549 n

banner2

 

 

Közelgő események

No events found